Cataract hond
Cataract of grauwe staar is een aandoening aan de ogen van een hond, waardoor in het ergste geval blindheid veroorzaakt wordt. Deze aandoening komt vooral voor bij oude honden en is een typische ouderdomskwaal, maar kan ook al op jonge leeftijd optreden. In dit artikel leest u alles over cataract, de mogelijke oorzaken en het behandelen van deze oogaandoening. Ook leest u of u de fokker hiervoor aansprakelijk kunt stellen om zo eventueel een schadevergoeding te ontvangen. Bij oogklachten of beginnende blindheid bij een hond is het belangrijk om direct een afspraak bij de dierenarts te maken.
Wat is cataract bij een hond?
Cataract wordt ook wel grauwe staar genoemd en is een oogafwijkingen die ook bij honden voorkomt. De lens van het oog is normaalgesproken helder en transparant, maar bij cataract ontstaat er een witte of blauwe waas in de lens. Door een troebele lens kan het licht niet meer goed invallen en hoe groter de troebele vlek is, hoe minder de hond ziet. Beginnende staar beïnvloedt het gezichtsvermogen nauwelijks en extreme cataract kan tot blindheid leiden. Cataract is veelal een ouderdomskwaal, maar kan ook een bijverschijnsel zijn van verschillende ziekten.
Is cataract bij honden erfelijk?
Cataract kan verschillende oorzaken hebben en deze oogafwijking kan genetisch worden overgedragen. Andere oorzaken zijn diabetes, voedingstekorten, infecties oogontstekingen. Ook aangeboren afwijkingen kunnen voor cataract zorgen. In veel gevallen is grauwe staar een van de ouderdomskwalen waar een hond mee te maken krijgt. Deze kwaal ontwikkelt zich vaak langzaam bij oudere honden. Een jonge hond met diabetes kan ook cataract krijgen, waarbij het ziekteverloop er vaak anders uitziet en de hond binnen jaar al blind kan zijn.
Welke honden hebben erfelijke aanleg voor cataract?
Cataract hoeft niet erfelijk te zijn, maar dit kan wel. Sommige hondenrassen hebben een grotere kans om grauwe staar te hebben. Het is belangrijk dat fokkers niet fokken met dieren die erfelijke aanleg voor cataract hebben, omdat dit zo overgedragen kan worden op de puppy’s. Hondenrassen waarbij cataract vaak voorkomt zijn onder andere Golden Retrievers, Miniatuurschnauzers, Poedels en Amerikaanse Cockerspaniëls.
Hoe herken ik cataract bij een hond?
Cataract is vaak relatief makkelijk te herkennen bij een hond aan de blauwgrijze of witte laag in het oog. Deze troebele laag ziet er duidelijk anders uit dan een gezond oog. Vaak worden honden ook onhandig of voorzichtig wanneer ze niet meer goed zien. Ze willen bijvoorbeeld niet meer zo graag de trap op en af of spelen minder actief. Daarnaast kunnen honden met cataract ook last hebben van irritaties aan het oog, waardoor het oog rood wordt, en krabben ze vaker aan hun ogen. Wanneer u cataract vermoedt bij uw hond, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Heeft mijn hond cataract?
De dierenarts kan uw hond onderzoeken en zo vaststellen wat de oorzaak van de troebelheid is. Dit kan grauwe staar zijn, maar bijvoorbeeld ook diabetes of een andere ziekte. De dierenarts kan de hond eventueel doorverwijzen naar een specialist. Ook kan het nodig zijn om andere oorzaken te onderzoeken. De dierenarts neemt bijvoorbeeld een urineproef af om zo te kunnen onderzoeken of de hond diabetes heeft. Zeker bij jonge honden is het belangrijk om te onderzoeken of de grauwe staar erfelijk is of het gevolg van een andere ziekte is.
Kan cataract behandeld worden?
Cataract kan op verschillende manieren behandeld worden bij een hond. Uw hond krijgt in sommige gevallen oogdruppels waarmee een ontsteking genezen kan worden. Bij gezichtsverlies is een operatie is sommige gevallen een optie. Hierbij kan een veterinaire oftalmoloog het verloren zicht herstellen, waarbij de lens vervangen wordt. Deze operatie heeft een goed slagingspercentage en een dierenarts raadt deze behandelmethode aan wanneer er een goede kans op gezichtsherstel is.
Wat kan ik doen om cataract te voorkomen?
Cataract kan niet voorkomen worden bij honden. Als eigenaar onderzoekt u regelmatig de ogen van uw hond om vast te stellen of de lens troebel is. Door dit regelmatig te doen, bent u er op tijd bij wanneer uw hond klachten heeft. Hoe eerder u naar de dierenarts gaat, hoe beter de behandelmogelijkheden zijn. Ook wanneer de lens niet troebel is, maar u vermoedt dat uw hond minder goed ziet, gaat u naar de dierenarts. Een gezond dieet met voldoende antioxidanten is belangrijk voor de hond.
Hoe weet ik zeker dat een puppy van de fokker geen cataract heeft?
Een fokker hoort niet te fokken met honden die erfelijke cataract hebben en dit kunnen overdragen op puppy’s. U koopt altijd een puppy bij een erkende fokker die verantwoord fokt. Bij het kiezen van een puppy let u er goed op hoe de omstandigheden bij de fokker zijn. Wanneer de moederhond en puppy’s samen een schoon verblijf hebben en de dieren er goed verzorgd uitzien, is dat een goed teken. Informeer vooraf altijd naar de fokker, zodat u weet dat u aan een betrouwbaar adres koopt. Vermijd het kopen van een puppy via het internet of via tussenhandel.
Fokker aansprakelijk stellen voor schade door erfelijke cataract
Heeft de dierenarts erfelijke cataract vastgesteld bij uw puppy? Dat is teleurstellend voor u als eigenaar en kan hoge medische kosten, bijvoorbeeld voor een operatie, met zich meebrengen. In sommige gevallen kunt u de fokker hiervoor aansprakelijk stellen. Dit kan wanneer de fokker logischerwijs op de hoogte had moeten zijn van de erfelijke aandoening. Bij de Hondenjurist kunnen wij u helpen bij het aansprakelijk stellen van de fokker. Maak nu een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.